Ambivalensutforskningskorset - att göra eller att inte göra

 
Det här korset har varit en viktig del för mig i mitt sätt att hantera vardagen med postcovid. Jag har lånat bilden från utbildningsmaterialet som arbetsterapeuterna på Rehab Öst i Region Östergötaland använder vid REDO utbildningen som jag har gått i 10 veckor. REDO står för Redesigning Daily Occupations. REDO är tänkt som ett hjälpmedel för att hitta aktivitetsbalans.
 
Hur kan man använda detta kors då kan man fråga sig. Så sent som idag så har det väglett mig i huruvida jag skulle lägga min energi på att göra en äppelsmulpaj eller inte. Man kan ju kanske tänka att baka inte är något man ska lägga energi på när man har en begränsad energimängd att använda under en dag, men nu ska jag förklara hur det här korset kan vara en hjälp på vägen om man lär sig att använda det rätt i vardagen.
 
Om man tar första rutan där det står Vad är bra nu så är svaret för mig att jag kan koncentrera mig helt på att ha koll på tvätten i tvättstugan och inte behöva ha flera saker i huvudet samtidigt.
 
Om man sedan går ner till rutan där det står Vad är negativt nu så blir svaret att jag redan igår var sugen på äppelsmulpaj och därför har köpt hem det som behövs för att göra den och om jag inte gör den så kommer jag känna mig besviken på att inte kunna njuta av pajen när jag är klar med tvätten.
 
Då tar vi Vad blir bra av förändring och det är ju väldigt lätt att svara på för att som belöning för att jag har kämpat på med tvättstugan så kan jag sätta mig i lugn och ro tillsammans med Mattias när han kommer hem från jobbet och njuta av en nygräddad paj med vaniljsås.
 
Då tar vi den sista rutan Vad blir negativt av förändring och det är att det tog en väldig massa energi av mig att ställa mig i värmen och slänga ihop pajen och samtidigt ha i bakhuvudet att jag snart måste ner till tvättstugan igen.
 
Jag tror att det är bra att ställa alla dessa olika frågor till sig själv oavsett vad det är som man känner sig tveksam inför att göra. Jag kan säga att doften av pajen i ugnen just nu som strax är färdig var definitivt värd att bli genomsvett av 😁
 
 
Ta da! Den ska nog gå att få ner i magen sen 😁
 
Nu önskar jag er alla en riktigt fin fredag! Jag ska fixa klart med det sista med tvätten nu och sedan dränka en bit paj i vaniljsås 😍😍😍
Visa fler inlägg